header
inca
 
 

Machu Picchu

Machu Picchu (quechua; «Det gamle fjellet», også kjent som Inkaenes tapte by) er en prekolumbiansk inkaby i fjellet over Urubambadalen i dagens Peru. Den ligger på omkring 2200 m.o.h.

Machu Picchu står på UNESCOs liste over viktig kulturarv. I en global avstemming som ble avsluttet 6. juli 2007 ble stedet valgt som ett av de moderne underverkene.

Ruinene er meget godt bevart, og anses av de fleste som det fremste symbolet på inkakulturen. Byen ble gjenoppdaget så sent som 24. juli 1911, av Hiram Bingham.

Man mener at byen ble grunnlagt av sapa inka Pacahacutec omkring 1440, og at den var bebodd frem til den spanske erobringen av Peru i 1532. Arkeologiske undersøkelser sammen med tidligere dokumenter viser at Machu Picchu ikke var en vanlig by, men beboddes hovedsakelig av kongefamilien, prester og tjenerskap. Det er et stort palass og templer viet til flere inkaguddommer, mens andre bygninger var for tjenestefolk. Det bodde omkring 750 mennesker i byen på det meste, og bare en liten andel av dem befant seg der i regntiden.

Stedet ble antagelig valgt på grunn av den unike beliggenheten og de geologiske formasjonene. Indianerne mener at silhuetten av fjellkjeden bak symboliserer ansiktet til en inka som ser opp mot himmelen; den høyeste toppen, Waynapicchu, utgjør nesen. Inkaene mente at man ikke skulle hugge ut grunnfjell, og bygde derfor byen med tilhugde løse steiner i området, tilpasset til de naturlige formasjonene. Det er brukt svært lite mørtel, og man har i stedet satt sin lit til ekstremt presis tilpasning av steinblokkene. Sprekkene er mange steder mindre enn 1 mm brede, og bevaringstilstanden beviser at teknikken som er brukt var førsteklasses.

I 1913 ble stedet viden kjent da National Geographic Society viet hele aprilutgaven til Machu Picchu.

I 2003 besøkte hele 400 000 turister ruinene. UNESCO har uttrykt bekymring over dette, fordi den store mengden besøkende fører til stor slitasje. UNESCO har gått så langt som å true med å fjerne stedet fra verdensarvlisten om ikke forholdene bedres. Peruanske myndigheter deler ikke denne bekymringen, i det minste ikke offentlig, og viser blant annet til at beliggenheten gir en naturlig begrensning på turisme. I tillegg ble det innført en permanent begrensning på maksimalt 500 vandrere på stien pr dag, inkludert bærere og guider.

Attraksjonen ble nylig kåret til et av verdens syv nye underverk, og mange har fryktet utmerkelsen vil føre til en eksplosjon av turister til fjellandsbyen.
Til tross for dette, har UNESCO fjernet attraksjonen fra listen over truet verdenskulturarv.
Grunnen er at myndighetene i Peru nå har regulert flommen av turister til stedet.


Foto By Anne Kristine SoløTHE INCA TRAIL TO MACHU-PICCHU

The Incas were famous for having achieved the most outstanding system of communications, 9,685 kms of well finished roads, linking the Andes. Of these, the best-preserved trail is the one to Machu-Picchu. You can have an incredible adventure by following the ancient roads, visiting the very many Inca sites and enjoying the most spectacular landscapes with the safety of an experienced guide. The usual length of this trek is 5D/4N but we also have shorter programs. The service includes: bilingual guides, cook, porters, all meals and camping gear.

go to Inka Trail info to se great pictures and a subjective description of this trekk

 
 
Postboks 186 Økern 0510 Oslo
Travelperu.............vekker opp dine sanser . . .
post@travelperu.no